Προβληματισμοί για το 5ετές Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Χανίων για το Ακρωτήρι σε ειδική συνεδρίαση

του Γιώργου Γυπάκη
Ανοικτή συνεδρίαση για τη σύνταξη του 5ετούς επιχειρησιακού σχεδίου του Δήμου Χανίων και για το κομμάτι που αφορά τη ΔΕ Ακρωτηρίου πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη στο παλιό Δημαρχείο Ακρωτηρίου.  Η συνεδρίαση  έγινε με τη συμμετοχή του Δημάρχου, του Γ.Γ. του Δήμου, του Ειδικού Συμβούλου του Δημάρχου κ. Αρτεμάκη και του αντιδημάρχου Νεκτάριου Αλεξανδράκη, των Συμβούλων των τοπικών και δημοτικών ενοτήτων του Ακρωτηρίου και δημοτικών συμβούλων καθώς και μελών του συνδυασμού της Πρωτοβουλίας Πολιτών. 
Είναι θετικό, ότι η συζήτηση για τη σύνταξη του Επιχειρησιακού του Δήμου γίνεται με ανοικτές διαδικασίες και όχι πίσω από  κλειστές πόρτες όπως γινόταν ως τώρα και η πρόθεση της δημοτικής αρχής να συμμετέχουν σε μια ανοικτή διαβούλευση (και μέσω διαδικτύου) και οι κοινωνικοί φορείς για τη σύνταξή του δείχνει καλές προθέσεις όσον αφορά στη διαφάνεια. 
Οσον αφορά τις δυνατότητες ένταξης νέων έργων στο ΕΣΠΑ οι εκπρόσωποι του Δήμου είπαν ότι  μπορούν να ενταχθούν μόνο έργα με ώριμες μελέτες καθώς το χρονικό περιθώριο είναι πολύ μικρό, ενώ για τους ίδιους πόρους τονίστηκε ότι το διαθέσιμο ποσό είναι πολύ μικρό - αν ακούσαμε καλά φτάνει γύρω στα 250.000 ευρώ, ποσό που άλλοτε αντιστοιχούσε μόνο για τη δημοτική ενότητα Κουνουπιδιανών. Είναι χαρακτηριστικό για την κατάσταση που έφερε το Δήμο Χανίων η προηγούμενη δημοτική αρχή, ότι, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος είναι ελάχιστες οι μελέτες που βρέθηκαν με ωριμότητα, ενώ ο ίδιος ζήτησε από τους παριστάμενους αν γνωρίζουν την ύπαρξη μελετών που έχουν ολοκληρωθεί κι έχουν "μπει" στο συρτάρι να το αναφέρουν.
Παρά την πίεση του χρόνου ο ορίζοντας των Επιχειρησιακών Σχεδίων που υποχρεούνται από το νόμο οι Δήμοι να συντάσσουν είναι πενταετής, έτσι οι προτάσεις θα πρέπει να είναι και μακρόπνοες και να περιλαμβάνουν όσα μπορούν να γίνουν άμεσα.
Στα πλαίσια αυτά, η παρέμβασή μου αφορούσε την αξιοποίηση της μελέτης Habitat Agenda που υλοποιήθηκε από το Δήμο Ακρωτηρίου πριν από αρκετά χρόνια και έμεινε αναξιοποίητη, μια μελέτη που έγινε με τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων του Ακρωτηρίου και είναι μια πλήρης καταγραφή των χρονίων προβλημάτων του Ακρωτηρίου, των αναπτυξιακών του δυνατοτήτων και όλων των επιμέρους θεμάτων ενώ ο προτεινόμενος αναπτυξιακός σχεδιασμός είναι μακρόπνοος και με  κάποιες επικαιροποιήσεις ακόμα επίκαιρος. Η μελέτη αυτή πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως "μπούσουλας" για τον όποιο αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιοχής μας.
Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψην η πάγια θέση της τοπικής μας κοινωνίας όπως αυτή έχει εκφραστεί επαννειλημένα και ομόφωνα από τα δημοτικά συμβούλια του πρώην Δήμου Ακρωτηρίου για το "όχι άλλες οχλούσες δρατηριότητες στο Ακρωτήρι"  κι αυτό να γίνεται σαφές σε κάθε είδους αναπτυξιακό σχεδιασμό αλλά κυρίως κατά τη σύνταξη του ΓΠΣ του Καλλικρατικού Δήμου, που επίσης πρέπει να επισπευθεί.
Στα ειδικότερα θέματα για τα οποία έχει συνταχθεί λίστα από τα τοπικά Συμβούλια, πολλές αναφορές και συμπληρώσεις μπορούν να γίνουν και πάνω σ' αυτά έγινε συζήτηση από τους παρευρισκόμενους.  
Τέτοια θέματα ήταν:
 Δρόμος Χανιά -Αεροδρόμιο - ΒΟΑΚ, Δρόμος Κουμπελή - Σταυρός, Σχολική στέγη, Ενδοδημοτική συγκ/νία, Αποκατασταση λατομείων Χορδακίου, Δρομος    Κουμπελή -Σταυρός, Λειτουργία αστυνομικού σταθμού, Λειτουργία υποκ/τος ΕΛΤΑ, Καταδυτικό πάρκο, Παιδικές χαρές, Υδροβιότοποι-φαράγγια, Επάνδρωση αγροτικού ιατρείου, Επιμέρους θέματα αναπλάσεων -παραλιών-πολιτιστικών χώρων κλπ 
Ας σημειωθεί ότι η παρέμβαση της Πρωτοβουλίας Πολιτών μέσω των εκπροσώπων της, Γιώργου Γυπάκη, Νίκου Μαυρίγιαννάκη και Κατερίνας Βουτετάκη μονοπώλησε μεγάλο μέρος της συζήτησης. Μεταξύ αυτών, ο Νίκος Μαυριγιαννάκης αναφέρθηκε στο πρόβλημα καταγραφής της δημόσιας περιουσίας, για το οποίο ο δήμαρχος δήλωσε οτι όχι μόνο δεν
προτίθεται να απεμπολήσει τα δικαιώματα του δήμου αλλά αντίθετα να
προχωρήσει στην καταγραφή της, στο θέμα ενσωμάτωσης του πολυτεχνείου κρήτης στην τοπική κοινωνία με τη βοήθειά του στα τοπικά προβλήματα, στο κολυμβητήριο
στην καταπάτηση ρεμάτων,στο νερό (στην αντικατάσταση όσων σωλήνων αμιάντου
υπάρχουν ακόμη, και στην προσαρμογή της τιμής του νερού στο τιμολόγιο των άλλων
δημοτικών ενοτήτων),  και στα σκουπίδια. Η Δημοτική Σύμβουλος Κατερίνα Βουτετάκη αναφέρθηκε στη στελέχωση των αγροτικών ιατρείων, ενώ εγώ αναφέρθηκα στην πρόταση για ηχοφράγματα στο αεροδρόμιο με αφορμή το έργο που γίνεται τώρα προκειμένου να μειωθεί ο θόρυφος, για τη διαπλάτυνση του δρόμου ΒΟΑΚ Αεροδρόμιο, για την βελτίωση προσβασιμότητας στα σεϊτάν λιμάνια, για την αποκατάσταση του λατομείου χορδακίου με κατεύθυνση τη δημιουργία υπαίθριου θεάτρου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: